agar semua tersenyum dengan ku

Alfatihah buat abg tersayang

Alfatihah buat abg tersayang
Muhammad bin abdol razak

resepi- Telur Masak Exam


ring...ring...ring....ring..

bunyi ape lak ni..aku tngk hp.dia dok diam je...
aku tngk jam dia pun dok tersipu2 je tak bising2 pun..
sekali lagi aku cube cari bunyi ape yg bising ni..last2 aku baru jumpe ape yg berbunyi tu..upe2 nye..bungi perut aku yg bentuk dia ala yokis ni.....hihihihiihi

selalu nye dia buat lagu rock je ..tapi kali ni dia buat bunyi loceng la pulak dah...

perut2.....nak makan la tu...

aku ni bukan kuat makan tau walaupun dah pukul 1 pagi(waktu cni)tapi tadi kawan aku masak..pastu bile dah siap je masak..ade pulak kawan2 aku yg keluar dari rumah dia org dengn kaki kanan.bertuah sungguh beliau sekelian..

jadi ajak le makan same2 kan..bile nasi yg di masak untuk 4 org dah di hadapkan kepada 7 org(yg bagaikan musang kelaparan) mesti la akan jadi lagi bnyk dan berkat kan..(padahal seciput je aku makan)hahahhha.tp tak kadang2 aku pun langkah kanan gak dari umah nak g umah kawan2....tak pe la...

memandang kan aku tngh lapa ni..aku nak ajak sufi g makan kat kedai,makan buger ke,ayam ke,ape2 ke.tp bile aku buka je dompet....

baru aku sedar yg aku ni tngh pokai..pinjaman tak masuk lagi..make rugi la pak cik yg jual buger tu sbb tak de pelanggan yg pelahap mcm aku mlm ni...huhuhu

aku tngk jam baru pukul 1 pagi..memandang kan dah lapa sangt.aku pun g la meredah suhu yg sejuk ala2 negetif kat luar tu untuk beli telur ayam n roti...

balik2 je dari kedai tu..aku pun memulakan resepi aku ni...

ni aku habaq mai kat org la berkenaan resepi dia..(sbb bnyk dah aku tngk para isteri yg upload resepi sendiri kat blog dia org)hihihihi.ingt resepi ini hanya khas untuk org2 bujang,suami yg bini dia sarat mengndung,budak2 exam dan yang se zan dengan nya..

bahan2
-telur(ikut perut korg berape banyk boleh isi agak)
-bawang
-tomato
-garam(bg yg darah tinggi kurangkan)
-gule(bg kencing ala madu tu kurang2 kan gak)
-minyak

care nak buat
-korg tumis bawang pastu masukan tomato kemudian letak garam n gule secukup rase..wah ala2 chef ismail lak...hhihihihihihi.letak air ckit bg jgn lekat..
-agak2 mcm dah menggelegak je..korg letak telur tu,,korg kacau2 telur bg dia hancur..pas tu siap .....

korg mesti ingt tak jadi kan..jadi la...

senang je kan..klu tak silap tak sampai 10minit je masak tadi.sekarg ni perut dah kenyang..ape lagi tido la...waktu tido yg paling nikmat dalam dunia ni adalah

tido waktu kenyang + cuaca sejuk + selimut tebal + tilam 2 lapis

ok....selamat mencoba n selamat beramal renung2kan(mcm penah dngr je dialog ni)hahahhaha
salam..........

ros

25 Responses Subscribe to comments


  1. INTAN

    resepi ni sesuai gak utk isteri yg agak pemalas memasak mcm saya...ahaks

    1/12/09, 4:22 PM


  2. chekdenoor

    Sian dia...... tapi masa chekdee study dulu pun cam tu gak......terutama bila nak exam....masa itu sangat berharga..... telur goreng jer atau meggie....... jimat dan cepat..... bersusah-susah dahulu...senang kemudiaan.

    1/12/09, 5:59 PM


  3. CuTeMiUt78

    heh..heh..heh.. memang le amat ssseessuuaii utk org bujang... dan seangkatannya..

    1/12/09, 7:30 PM


  4. hezesuze

    eh eh masak telur la plak...emm bleh cuba ni...slalu akak masak telur je tanpa bahan2 len coz anak akak suka bangat dgn telur + kicap..xyah susah2 nak masak..hehehe

    1/12/09, 8:34 PM


  5. Mama Danish

    baguih2..trpaksela merajinkan diri ek kalu dh kes pokai gtu..hehe bo gak nk try nih sbb anak sy pun suke sgt mkn tlur..hehe tenkayu

    1/12/09, 9:12 PM


  6. ateh...

    intan-klu para isteria jgn amik rasepi ni tau..nnt pak laki lari 4 kali 100 lak...hihihi

    chekde-memang pun la ..rase nak habis cept je mase belaja ni...dah tak tahan dah ni..

    cute-tau pun..klu org bujang yg malas mcm ni la masakan nye..

    kak suze-bagus gak akk bg kat anak2 akk..nnt dia boleh jad mcm saye..rajin je mengaji sambil makan ..hahhaha

    mama-klu tak pokai pun..saye akan wat gak mcm ni..sbb malas nak masak hihhihihi

    1/13/09, 1:41 AM


  7. Tie

    Kesian gak....makan telor dengan roti je...macam mana nak berjuang dlm exam nanti?? Ada makan kismis tak?? Makanlah yang berkhasiat...buat sup ayam pun senang je...tumis bawang pastu campaklah ayam dan kentang...bubuh la apa2 yang ada tu...janji boleh makan...hi hi...

    1/13/09, 4:42 AM


  8. ateh...

    tie-telur tu menguat kan daya ingtan gak kot.hahahha.kismis tak makan le..nak beli la nnt.exam ni malas lak nk beli ayam.xpe je...kat cni makanan asasi dia org roti..kene ikut la ckit2,hihihihi

    1/13/09, 4:56 AM


  9. LifeSaver

    wah~rajin nya org bujang masak~

    1/13/09, 5:41 AM


  10. ateh...

    syafa-mane ade rajin le...ni malas la tu..telur je..klu rajin dah lame masak laksa..hihihih

    1/13/09, 6:53 AM


  11. izan

    ateh,

    ish..ish..ish... sedapnya....hihi
    ringkas dan mudah juga jimat kos. pandai orang bujang masak... haa macam tular.. persediaan tuk akan datang ye - waktu selepas mendirikan tangga. haha.

    1/13/09, 2:58 PM


  12. ateh...

    klu dah kawin nn..bini la kene maasak kak izan..sape jadi bini ateh nnt siap la..semua resepi kene tau..hihihi

    1/13/09, 3:32 PM


  13. Catz

    wow...nice entry..
    tergelak saya baca..dna ada rasa nak cuba lah resepi ni..hiks..
    boleh mkn dgn nasik jugak kann??

    1/13/09, 6:16 PM


  14. dr.jie

    ceh... kalau camni xyah kawen pon x pe...haha.. dah pandai masak sendiri.. tapi telur mahal jugak ape??? hehe.. takpe2 janji boleh kenyang.. amin.. kamsamida..

    1/13/09, 9:37 PM


  15. [S]itie [B]Um [B]Um

    nk cikit!

    1/14/09, 6:26 AM


  16. Zalisa Maz @ ZN Isa

    membaca tajuk entri sahaja membuatkan akak rasa terkejut. ingatkan apalah. hehehe

    1/14/09, 9:12 AM


  17. Linda Abdullah

    Marvelous lah resepi nie belajar kat chef mana?, menangis Chef Wan kalau nengok nye.. he.he.heee..

    1/14/09, 9:16 AM


  18. ateh...

    catz-boleh jugak ngn nasi tau..tapi klu ngn roti lagi best..roti pita paling sesuai..ni semua terkesan ngn catz la ni..nak upload cite2 makan je..hihihihi

    1/14/09, 11:09 AM


  19. ateh...

    dr jie-telur murah la jugak kat cni..tapi klu ayam payah le..nak kene potong2..klu telur tu..kite pecah2 kan je..hihihi

    1/14/09, 11:09 AM


  20. ateh...

    siti bum bum-wah sedap nye name..bum2 cak..bum2 cak cak..hahahha,nak ke..meh dtg cni..siap ngn suap ateh pakej kan..hihihi

    1/14/09, 11:11 AM


  21. ateh...

    kak zaliza-jgn trkejut la akk..semua ni sbb lapa je..klu tak ..tak buat pun//

    linda-chef wan pun wat masakan ni klu dia malas2 hahahha

    1/14/09, 11:12 AM


  22. su

    sedap tuh..mintak sket! hehe!

    1/16/09, 1:47 AM


  23. ateh...

    su-nak ke..nnt ateh bg kat awk ok..siap pakej suap la..hahahaha

    1/16/09, 2:58 AM


  24. eriey

    ateh..sdap tlor tuu..nati akak sibuk akak bleh la buat..senang,10min jo..hehe

    1/18/09, 2:57 AM


  25. ateh...

    hahahaha..mane akk tau dia 10 minit.lame tau..3 hari 2 malam baru boleh siap le..hihihihi

    1/18/09, 10:20 PM

Reply