agar semua tersenyum dengan ku

Alfatihah buat abg tersayang

Alfatihah buat abg tersayang
Muhammad bin abdol razak

pEnGaT PiSaNg!!

salam...

malam ni aku tibe2 je teringat n mengidam kat pengat pisang mak aku.pengt pisang tu adelah makanan yg paling aku minat tau.sekarag aku tak boleh suruh org lain buat kan
klu dulu boleh la.sbb dulu akk aku ada kat cni.bile aku nak mkn je aku bg tau kat akk aku.akk aku pun akan buat n bg kat aku.sedap gile.tapi malam ni aku kene buat sendiri.aku pun
mule mencari resepi pengt kat dlm internet tapi mcmpayah je.last2 aku pun tipun kiko...aku ingtkan dia tau.upe2 nye dia pun same je mcm aku ni.tak tau sangt masak manisan kate nye.
nasib baik ade awek si apek ni.name dia nadirah.dia la yg ajar aku care2 nak wat pengt pisang.meh aku ajar korag care dia ok:


bahan2
-pisang
-gule merah atau gule biase je
-pandan
-santan
-jagung

care2 dia:
korang jerang air ...
bile dah panas korg masukan gule merah
biar gule merah tu hancur
agak2 mendidih masuk kan pandan
bile dah naik bau masuk kan santan
biar lame ckit
masukan jagung
dah lame ckit lagi masuk kan pisang
dah setel


klu gule merah takde
-korag goreng gule putih nampa gune minyk.bile dia
nak cair je korg tambah kan air.bile dah merah make jadi lah gule merah korg



semua senang tau.hanye kite je nak wat ke tak.huhuhuhu.akhir nya aku berjaya menghilangkan mengidam aku ni.hahahha
best gile pengt ni.nak rase dtg umah..

ape hal pun..hidup mesti di teruskan walau kita bersendrian.

1 Response Subscribe to comments


  1. wafa

    sukeeeee pengat pisang jg!!!!!! <('0')>
    tp jagung tu ganti ngan sagu..
    syyyeeeedapppppnye!!

    1/29/09, 4:58 AM

Reply