agar semua tersenyum dengan ku

Alfatihah buat abg tersayang

Alfatihah buat abg tersayang
Muhammad bin abdol razak

petua dari imam syafie...

salam...
ni petua2 yg imam bg mazhab kite letak kan .korg cube2 la buat.klu tak mampu buat jgn lak lupe tinggl kan mane yg perlu tau...


4 PERKARA UNTUK SIHAT

Empat perkara menguatkan badan

1.
makan daging
2.
memakai haruman
3.
kerap mandi
4.
berpakaian dari kapas



Empat perkara melemahkan badan

1.
banyak berkelamin (bersetubuh)
2.
selalu cemas
3.
banyak minum air ketika makan
4.
banyak makan bahan yang masam



Empat perkara menajamkan mata
1.
duduk mengadap kiblat
2.
bercelak sebelum tidur
3.
memandang yang hijau
4.
berpakaian bersih


Empat perkara merosakkan mata

1.
memandang najis
2.
melihat orang dibunuh
3..
melihat kemaluan
4.
membelakangi kiblat



Empat perkara menajamkan fikiran

1.
tidak banyak berbual kosong
2.
rajin bersugi (gosok gigi)
3.
bercakap dengan orang soleh
4.
bergaul dengan para ulama



4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI

Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH

Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA

Miring ke sebelah kiri untuk mencerna kan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN

Menelungkup/ tiarap seperti tidurnya ahli nerak

5 Responses Subscribe to comments


  1. aiSyaLiciOus

    good info la bro~! thanx yek...sorry link ur blog..

    12/3/08, 9:56 PM


  2. tawakkilboy

    ala tu bukan datag dari diri sendiri pun.amik kat kwn je.tapi mcm best je nak letak dlam ni kan

    12/4/08, 5:00 AM


  3. aiSyaLiciOus

    yup~!! besh cam nak jek publised kat page i plak...ekekek...joke jek..huhu..xper la even bkn dtg nyer dari u...atleast berguna gak untuk viewer2 kan..hehe....

    12/4/08, 8:01 AM


  4. tawakkilboy

    betul tu..awk dah amik link kan.saye pun letak link awk kat blog saye ok.nnt update la blog..mest ade cite yg best kan

    12/5/08, 4:41 AM


  5. aiSyaLiciOus

    thanx~! sbb link kan my blog kat urs..terharu lak ai..ekeke...insyaALLAH nnt ade cite besh sya sure akan update...tunggu ya akhi~!

    12/5/08, 10:17 PM

Reply